5 vinkkiä mielialan hallintaan

Mielialan hallinta on nyt tärkeämpää kuin koskaan, kun koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen kriisi koettelee kestävyyttä monella tavalla.

Rajoitukset, eristäytyneisyys, pelko ja taloudellinen epävarmuus vaikuttavat kenen tahansa mielialaan. Vaikeinta tilanne on niille, joiden mieliala on jo ennestään ollut alavireinen.

Mielialan hallinnan tavoitteena ei ole vapautua negatiivisista ajatuksista ja tunteista. Tavoitteena on pystyä kestämään epämukavia ja haastaviakin oloja, olla jumittumatta negatiivisiin ajatuksiin ja vaikeisiin oloihin ja lisätä tietoisesti hyvien hetkien määrää, syvyyttä ja kestoa.

On hyvä tiedostaa, että tällainen suuri ja turvallisuudennetta horjuttava kriisi saa ihmismielen kiinnittämään luonnostaan huomiota negatiivisiin asioihin ja uhkakuviin. Tämä on aivojen luontainen mekanismi, jonka tavoitteena on ollut pitää meidät hengissä.

Siksikin on tärkeää keskittyä tietoisesti positiivisiin asioihin ja asioihin, jotka tuovat turvallisuuden tunnetta.

5 vinkkiä mielialan hallintaan

Onko sinulla tapana lukea blogeissa olevia vinkkejä ilman aikomustakaan ottaa niitä käytäntöön? Ihan vain uteliaisuudesta, tiedätkö ne asiat jo. Tunnustan, että itse ainakin teen niin ja tunnen voitonriemuista ylimielisyyttä huomatessani, että osaan jo kaiken, mitä asiantuntijat minulle neuvovat.

Lukiessasi alla olevia vinkkejä älä kiinnitä huomiota siihen, ovatko asiat sinulle ennestään tuttuja (lupaan, että ne ovat). Kiinnitä ennemminkin huomiota siihen, kuinka hyvin ne toteutuvat elämässäsi juuri nyt, ja mitä pieniä korjausliikkeitä voit tarvittaessa ottaa pitääksesi parempaa huolta itsestäsi ja tunteaksesi olosi paremmaksi joka päivä.

1) Huolehdi perusasioista

Olet varmaan kuullut tämän jo monta kertaa tämän kriisin aikana, mutta asia on niin tärkeä, että sitä kannattaa toistaa siihen asti, että se menee perille.

Tietyt perusasiat vaikuttavat paljon mielialaan ja kykyysi säädellä mielialaasi. Näitä ovat terveellinen ravinto, liikunta, riittävä lepo, rutiinit ja yhteys toisiin ihmisiin.

Ruoka

Kysy siis itseltäsi:

Syönkö minä hyvin? Jos vastaus on ei, minkä yhden asian voisit muuttaa paremmaksi seuraavien viikkojen aikana?

Pitääkö sinun syödä säännöllisemmin? Pitääkö sinun syödä kunnon ruokaa jatkuvien välipalojen sijaan? Syötkö liikaa herkkuja? Valitse yksi asia, jonka korjaamiseen paneudut lähitulevaisuudessa.

Liikunta

Kysy  itseltäsi seuraavaksi:

Liikunko minä riittävästi?

Liikunta vaikuttaa merkittävästi positiiviseen mielialaan. Liikunnan puute vaikuttaa vastaavasti siihen, että on vaikeampaa tuntea olonsa hyväksi.

Tällä hetkellä liikunnan suhteen on oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa: lähteä ulos tai tehdä sisätreeni kotona. Netistä löytyy monenlaisia ilmaisia ja maksullisia treenejä. Olen itse kokeillut tämän viikon aikana pilatesta ja joogaa. Suosikkini on kuitenkin metsäkävelyt.

Lepo

Entä lepo? Saatko riittävästi lepoa? Todella monen kohdalla vastaus on kielteinen. Jos sinä et saa tällä hetkellä riittävästi lepoa, mitä voit muuttaa lisätäksesi levon määrää tai laatua?

Sohvalla makoilu kännykkää selaillen tai tv:n katselu eivät esimerkiksi ole yhtä palauttavaa lepoa kuin nukkuminen tai vain sängyssä makaaminen, syvärentoutus tai meditointi. Kännykän selailu ja tv:n katselu ovat helppoja ja niillekin on paikkansa, mutta kuten olet varmasti huomannut, mielialan ylläpitäjinä ne eivät ole parhaimmistoa.

5 vinkkiä mielialan hallintaan

Panosta mieluummin kunnon lepoon ja anna itsellesi mahdollisuus purkaa kehon ja mielen ylikierroksia siinä määrin, kuin se tässä tilanteessa on mahdollista. Tiedän, aina se ei ole helppoa. Mielialasi pysyy kuitenkin korkeammalla silloin, kun olet levännyt riittävästi ja olet virkeä.

Rutiinit

Myös rutiinit auttavat mielialan hallinnassa, ainakin silloin, kun ne ovat hyviä. Osa rutiineistamme on nyt pakostikin katkolla, mutta pyri parhaasi mukaan pitämään kiinni niistä rutiineista, joista voit. Mene nukkumaan samaan aikaan kuin ennenkin, syö samaan aikaan jne.

Jos sinulla on mieltä piristäviä rutiineja, niin niistä kannattaa pitää nyt erityisesti kiinni. Itse tykkään fiilistellä hyviä asioita aamulla ennen kuin nousen sängystä. Saatan keskittyä rakastettuna olemisen tunteeseen tai fiilistellä, miltä tuntuu onnistua tavoitteessani.

Jos sinulla ei ole mielialaa ylläpitäviä ja kohottavia rutiineja, olisiko nyt oikea aika aloittaa?

Yhteys toisiin

Viides peruasia on yhteys toisiin ihmisiin. Varsinkin yksi asuvalle tämä aika on haastavaa, koska tapaamme nyt toisia ihmisiä kasvotusten harvinaisen vähän. Jopa kaupassa käyntejä on pyydetty rajoittamaan, samoin kaikkea turhaa kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa.

Pyri tässäkin tilanteessa huolehtimaan siitä, että yhteytesi toisiin ihmisiin säilyy edes jollain tavalla. Jollekin tämä voi tarkoittaa, että soittaa joka päivä useammalle ihmiselle. Toiselle se voi tarkoittaa yhteydenpitoa muutamiin ihmisiin viikon aikana.

Jos et jaksa tai halua puhua toisten ihmisten kanssa, pidä yhteyttä yllä muulla tapaa. Esimerkiksi Facebookissa on ihania ryhmiä, joissa aidosti tsempataan toisia ja jaetaan kokemuksia ja tunteita positiivisessa hengessä. Tällaisista voi olla nyt paljon hyötyä.

Olet lämpimästi tervetullut ylläpitämääni Enemmän iloa -ryhmään!

2) Keskity käsittelemään, älä vatvomaan koronaa

Jokainen tekee päätöksen omalta kohdaltaan itse. Minun ehdotukseni kuitenkin on, että älä ala selata uutisia heti ensimmäiseksi kun heräät aamulla, tai viimeiseksi illalla. Sinun ei tarvitse tietää jokaikistä yksityiskohtaa koronan leviämisestä. Ei myöskään kannata osallistua negatiivissävyisiin somekeskusteluihin tai seurata niitä.

Paljon rakentavampaa on käsitellä omat, tämän tilanteen synnyttämät tunteesi ja käyttää aitoja asiantuntijanäkökulmia hahmottaaksesi, miten maailman tilanne on muuttunut ja millaisia mahdollisuuksia nyt saattaa syntyä. Kannattaa etsiä uutisia syvempiä keskusteluja tai analyysejä. Asiantuntijat osaavat käsitellä esimerkiksi taloudellisen tilanteen haasteita rakentavammin kuin somevalittajat.

On hyvä käsitellä tilanteen synnyttämät pelot ja huolet. Huomaa kuitenkin, että vatvomisella ja käsittelemisellä on eroa. Vatvoessasi jäät kiinni negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin. Käsitellessäsi asioita pelkosi ja huolesi lievittyvät ja mielialasi paranee.

3) Keskity siihen, mikä on hyvin

Tiedän, olet kuullut tämänkin miljoonia kertoja, ja sen kuuleminen uudestaan saattaa ärsyttää. Minua ainakin ärsytti pitkään kuulla yhä uudestaan ja uudestaan, että ole kiitollinen siitä mitä sinulla on.

Sinun ei tarvitse olla kiitollinen. Sinun ei tarvitse olla iloinen. Aloita yksinkertaisesti huomaamalla, mikä on hyvin. Tai jos se tuntuu vaikealta, aloita kiinnittämällä huomiota asioihin, jotka voisivat olla huonommin.

Tänä ajanjaksona on äärimmäisen helppo jäädä kiinni siihen, mikä on huonosti. Siihen mitä olet menettänyt koronan aiheuttamien rajoitusten myötä. Harrastuksia, kohtaamisia toisten ihmisten kanssa, kulttuuritapahtumia, lomamatkoja. Ehkä jopa työn.

Sure surusi, älä tukahduta tunteitasi, mutta muista kuitenkin, että elämässä on aina myös jotain hyvää. Katsoin eilen sarjaa, jossa äiti joutui kohtaamaan tyttärensä huumeriippuvuuden. Riippuvuuden näyttäminen sillä tavalla sai minut tuntemaan kiitollisuutta siitä, että minä tai kukaan läheiseni ei ole riippuvainen huumeista.

Lisää aiheesta: Hyviin kokemuksiin uppoutuminen tekee aivoistasi positiivisemmat

4) Tee kivoja asioita

Tiedän, tämäkin neuvo saattaa tuntua ärsyttävältä, jos mikään ei huvita, tai kotoa ei meinaa löytyä kivaa tekemistä. Tässä kohtaa pieni vaivannäkö kuitenkin palkitaan ruhtinaallisesti.

Minä olin eilen hyvin väsynyt, ja ensimmäinen reaktioni oli lysähtää sohvalle katsomaan elokuvaa. Viime hetkellä päätin kuitenkin äänittää pari vanhaa blogipostausta. Nautin äänittämisestä, ja tunnin jälkeen minulla oli paljon virkeämpi ja parempi olo. Sen jälkeen lähdin vielä metsään, ja siellä rauhallisesti kävellessä hujahti kaksi tuntia.

Näiden ansiosta pystyin nauttimaan loppuillasta. Voimme varmaan molemmat kuvitella, miten erilainen oloni olisi ollut, jos olisin lysähtänyt sohvalle katsomaan sitä elokuvaa.

Toki hyvät leffat tai sarjat tai dokumentit voivat myös vaikuttaa mielialaan piristävästi. Muutakin kivaa tekemistä on kuitenkin löydettävä! Jos et tiedä, mitä kivaa voisit kotona tehdä, kerää ideoita. Niitä on nyt lehdet ja netti pullollaan. Ja sitten kokeile! Saatat yllättyä.

5) Suhtaudu itseesi myötätunnolla

Itsemyötätunto on kuin taikasauva, jonka heilauttaminen tekee kaikesta parempaa. Kokeile vaikka, miltä tuntuu suhtautua myötätunnolla siihen, että sinulla on alavireinen olo. Se on täysin erilaista kuin yrittää pakottaa itsensä positiiviseksi. Jos tarvitset tähän apuja, tilaa ilmainen Itsemyötätunto-harjoitus.

Harjoitus on suunniteltu niin, että voit käyttää sitä minkä tahansa haasteen helpottamiseen. Jos mielialasi on alavireinen, voit ajatella harjoitusta kuunnellessasi, että se on haasteesi. Harjoitus auttaa sinua kohtaamaan haasteen myötätunnon kautta. Se ei yritä pakottaa sinua positiiviseksi, vaan sallii sinun kokea sen mitä koet.

Taika on siinä, että harjoitus voi auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi siitä huolimatta, että sinulla on alavireinen olo. Kokeile vaikka!

Ekstravinkki:

Jos jämähdät selaamaan kännykkää liian pitkäksi aikaa, hyödynnä sisältöä, josta tulee hyvä mieli. Kuuntele meditaatio tai inspiroiva puhe, katso luontokuvia tai kissavideoita 🙂 Yksi omista suosikeistani on Avara luonto.

Lue myös:

Helppo ja nopea tapa katkaista negatiiviset ajatukset

Itsemyötätunto on tutkitusti tehokas supervoima!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *