Sisäisen lannistajan 7 tyyppiä

Kuuntele blogipostaus

Sisäinen lannistaja on yksi suurimmista esteistä onnellisuudelle ja sille, että sinulla on hyvä olo omassa itsessäsi.

Sisäinen lannistaja on negatiivinen sisäinen ääni, johon liittyy myös epämukavia, rajoittavia tunteita, kuten pelkoa, ahdistusta, lannistumista, syyllisyyttä ja häpeää.

Sisäistä lannistajaa sanotaan usein sisäiseksi kriitikoksi. Minä käytän nimitystä lannistaja, koska pohjimmiltaan itsensä kritisoiminen johtaa usein juuri siihen, että lannistut ja luovut asioista, joita syvällä sisälläsi kaipaat ja tarvitset.

Psykologi Jay Earley on tunnistanut seitsemän sisäisen kriitikon tyyppiä. Tässä postauksessa käyn läpi kaikki seitsemän tyyppiä. Autan sinua tunnistamaan, mitkä seitsemästä tyypistä sinun sisälläsi hilluvat, ja millä tavoin ne vaikuttavat elämääsi tällä hetkellä.

Autan sinua myös näkemään, mitä sisäisen lannistajan taustalla on, koska tämän, ehkä näkymättömiin jääneen kipupisteen tunnistaminen, auttaa sinua vaimentamaan sisäisen lannistajasi ääntä niin paljon, että sisäisen tukijasi ääni pääsee paremmin kuuluville.

Sisäisen lannistajan 7 tyyppiä

Sisäisen lannistajan 7 tyyppiä

1) Perfektionisti

Sisäinen perfektionisti on monelle hyvin tuttu seuralainen, ja perfektionistin ääni on helppo tunnistaa.

Sisäinen perfektionistisi vaatii sinulta täydellisiä suorituksia. Earleyn mukaan täydellisyyden vaatimus kohdistuu erityisesti tuotoksiisi. Olipa kyseessä työhön liittyvä powerpoint, yrityksen markkinointimateriaali tai luova työ, sisäinen perfektionisti ei annan sinun päästää sitä käsistäsi, ennen kuin se on hiottu täydelliseksi.

Ongelma on siinä, että tuotoksesi eivät sisäisen perfektionistisi mielestä saavuta koskaan täydellisyyttä.

Tämän vuoksi tapahtuu jotain seuraavista:

⭐️ Hiot ja hiot työtäsi loputtomiin, etkä julista sitä koskaan valmiiksi

⭐️ Aika yksinkertaisesti loppuu, ja sinun täytyy antaa keskeneräinen ja mielestäsi hyvin puutteellinen työ toisten arvioitavaksi, mikä stressaa sinua suuresti

⭐️ Tuotoksesi unohtuu pöytälaatikkoon muiden epätäydellisten tuotostesi kanssa

Voimakkaan sisäisen perfektionistin hinta on, että et uskalla aloittaa töitä tai projekteja, joita et usko osaavasi täydellisesti. Sisäinen perfektionisti haluaisi sinun osaavan jo kaiken täydellisesti, eikä se ole valmis sallimaan opetteluvaihetta.

Täydellisyyden vaatimus vie sinulta valtavasti resursseja. Se vaatii paljon aikaa ja energiaa, jotka voisit käyttää paljon tehokkaammalla tai kivemmalla tavalla.

Earleyn mukaan perfektionismi voi liittyä myös ulkonäköön ja kotiin. Sisäinen perfektionistisi voi vaatia, että ulkonäkösi ja kotisi ovat aina tiptop, ja sinulle tulee ahdistunut olo, jos joku näkee sinut tai kotisi vähemmän siistinä.

Oma kokemukseni on, että perfektionismi voi ilmetä muissakin asioissa, esimerkiksi urheilusuorituksissa. Käyn useamman kerran viikossa höntsäilylentopallossa, ja vaikka ilmapiiri on siellä yleisesti ottaen rento, osa pelaajista harmistuu itseensä joka kerta, kun he tekevät virheen. He tietävät, millainen olisi ihanteellinen suoritus ja haluaisivat yltää ihanteelliseen suoritukseen joka kerralla.

Voimakas sisäinen perfektionisti tekee vaikeaksi rentoutua. Jos sisäinen perfektionistisi on voimakas, sinun on vaikea olla oma itsesi ja olla läsnä tässä hetkessä.

Uskon, että osa muista sisäisen lannistajan tyypeistä voimistavat sisäistä perfektionistia entisestään. Oma näkemykseni ainakin on, että sisäinen perfektionistini on saanut voimaa sisäiseltä tuhoajaltani. Uskoisin, että myös suorittaja, syyllistäjä ja vähättelijä voivat antaa sisäiselle perfektionistille lisää voimaa.

2) Suorittaja

Sisäinen suorittaja ajaa sinua kohti menestystä. Ongelma on kuitenkin siinä, että sisäinen suorittaja ei usko sinun voivan menestyä. Ei ainakaan ilman valtaa työtä ja ponnistelua.

Sisäinen suorittaja voi saada sinut rakentamaan positiivisilta vaikuttavia tukirakennelmia, kuten suorituskykyä tukevan ruokavalion ja liikuntaohjelman. Sisäinen suorittaja voi saada sinut vaikka meditoimaan, jos se uskoo, että meditointi auttaa sinua menestymään.

Voimakkaan sisäisen suorittajan suurin ongelma on, että se ei anna sinun koskaan levätä. Sisäinen suorittajasi vaatii sinulta aina vain lisää, aina vain tehokkaampaa ja nopeampaa. Voimakas sisäinen suorittaja voi johtaa jatkuvasti korkeaan stressitasoon ja vähitellen jopa uupumukseen.

3) Vähättelijä

Sisäisen vähättelijän tärkein tavoite on estää sinua ottamasta riskejä. Sisäinen vähättelijä kokee elämän ja maailman vaarallisina ja tekee kaikkensa pitääkseen sinut turvassa.

Vaikka sisäisen vähättelijän tavoite on sinänsä positiivinen, sen keinot ovat kaikkea muuta. Sisäinen vähättelijä pyrkii estämään sinua ottamasta riskejä hyökkäämällä itsetuntoasi kohtaan.

Sisäinen vähättelijä on sisäinen ääni joka sanoo, että et pysty, et osaa, sinusta ei ole mihinkään, parempi jättää edes yrittämättä.

4) Tuhoaja

Sisäinen tuhoaja saa sinut tuntemaan, että olet pohjimmiltasi viallinen. Sisäinen tuhoaja voi myös luoda tunteen, että sinulla ei ole oikeutta olla olemassa.

Voimakas sisäinen tuhoaja on todella suuri este onnellisuudelle, menestymiselle ja unelmien toteuttamiselle. Tiedän tämän erittäin hyvin, sillä oma tuhoajani oli todella voimakas.

Minulla oli sellainen syvään juurtunut tunne, että minussa on jotain perustavanlaatuista vikaa, jonka takia olen huonompi kuin toiset. Vasta tutustuttuani Earleyn sisäisen kriitikon tyyppeihin ymmärsin, että minulla oli toinenkin sisäisen tuhoajan uskomus. Koin, että minulla ei ole oikeutta olla olemassa omana itsenäni.

Nämä uskomukset synnyttivät huonoa itsetuntoa. Ne saivat minut uskomaan, että en voi saada asioita, joita syvällä sisälläni haluan. En vain uskonut olevani tarpeeksi hyvä ansaitakseni ne. Syvällä sisälläni uskoin esimerkiksi, että kukaan ei voi rakastaa minua, ja että en voi saada sellaista miestä, jonka todella haluan.

Sisäinen tuhoaja on myös saanut minut väistymään lukemattomissa tilanteissa, koska olen automaattisesti uskonut, että toiset ovat oikeassa, että toiset osaavat ja tietävät paremmin.

Sisäiseen tuhoajaan liittyy syvä häpeä. Häpeän kanssa on vaikea elää.

Oman kokemukseni pohjalta olen melko varma, että voimakas sisäinen tuhoaja voi aiheuttaa jopa masennusta.

Asiakkaani osuva video sisäisen lannistajan puheesta.

Sisäisestä lannistajasta puhutaan nykyään paljon. Olen tutkiskellut asiaa itsekin, ja päätin tehdä aiheesta videon – luonteeni mukaisesti tietenkin dramaattisen. Toivottavasti video viihdyttää!

Posted by Annaleea Miriikka on Pühapäev, 16. juuni 2019

5) Mukautuja

Sisäinen mukautuja haluaa sinun sulautuvan joukkoon. Sisäinen mukautuja haluaa, että esimerkiksi pukeudut samalla tavalla kuin joku tietty porukka, tai että kuuntelet samaa musiikkia, tai että sinulla on samanlaiset mielipiteet.

Mukautuja on ainoa sisäisen kriitikon tyypeistä, joka saattaa joskus kehua sinua. Sisäinen mukautuja on tyytyväinen sinuun silloin, kun sovit joukkoon. Silloin kun et sovi joukkoon, sisäinen mukautuja moittii sinua.

6) Syyllistäjä

Sisäinen syyllistäjä pitää erilaisia rooleja hyvin tärkeinä ja haluaa, että täytät nämä roolit täydellisesti. Sisäinen syyllistäjä vaatii sinua esimerkiksi olemaan täydellinen äiti, vaimo, sisko, jne. Silloin kun et tunne täyttäväsi roolejasi riittävän hyvin, tunnet olevasi huono ihminen.

7) Syömiskontrolloija

Sisäinen syömiskontrolloija tarkoittaa hyvää, mutta jälleen kerran sen keinot estävät sinua voimasta todella hyvin ja nauttimasta omana itsenäsi olemisesta ja elämästäsi.

Syömiskontrolloija asettaa erittäin tarkat säännöt ja kriteerit syömisellesi ja rankaisee sinua armottomasti, jos et täytä niitä.

Miksi sisäinen lannistaja on olemassa

En tiedä, onko tähän olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta, mutta selitän nyt oman näkemykseni niin hyvin kuin osaan.

Uskon, että sisäinen lannistaja syntyy pohjimmiltaan hyväksytyksi tulemisen tarpeesta.

Hyväksytyksi tulemisen tarve on yksi syvimmistä tarpeistamme. Hyväksytyksi tulemisen tarve on ainakin osittain biologista. Ennen muinoin, kun ihmiset elivät luonnon armoilla, kukaan ei selvinnyt hengissä yksin. Kaikki tarvitsivat toisia ihmisiä, jolloin oli todella tärkeää tulla hyväksytyksi osaksi porukkaa.

Nykyään maailma on toisenlainen, eikä kukaan meistä tarvitse ketään tiettyä porukkaa säilyäkseen hengissä. Hyväksytyksi tulemisen tarve on kuitenkin edelleen syvällä meissä.

Miksi meidän sitten on niin vaikea kokea tai uskoa tulevamme hyväksytyiksi?

Uskon, että tämä johtuu osittain aivojemme rakenteesta.

Aivoissamme oleva hengissäsäilymismekanismi on kehittynyt myös ennen muinoin, kun ihminen eli luonnon armoilla. Silloin elämä saattoi olla hetkessä ohi, jos ei ollut jatkuvasti valppaana ja valmiina väistelemään mahdollisia vaaroja.

Tämä hengissäsäilymismekanismi vallitsee aivoissamme edelleen, vaikka nykymaailmassa emme ole samalla tavalla jatkuvassa hengenvaarassa. Tämä kielteiseksi vinoumaksi kutsuttu mekanismi saa aivosi tarkkailemaan jatkuvasti ympäristöäsi ja bongaamaan kaikki mahdolliset uhat ja vaarat.

Koska hengissä säilyminen vaati hyväksytyksi tulemista, niin että ei jäänyt yksin petojen armoille, voisi olettaa, että aivoillasi on erittäin hyvä syy pitää huolta siitä, että tulet hyväksytyksi porukkaan.

Monet sisäisen lannistajan tyypeistä pyrkivät pohjimmiltaan todistamaan, että olet tarpeeksi hyvä kuuluaksesi porukkaan. Perfektionisti, suorittaja, mukautuja ja syyllistäjä pyrkivät kaikki pohjimmiltaan varmistamaan, että sinut hyväksytään. Siksi ne kritisoivat ja piiskaavat sinua.

Jos sinulla on voimakas sisäinen vähättelijä, aivosi ovat erittäin herkkiä näkemään vaaroja ja uhkia ja väistämään niitä.

Sisäisen tuhoajan motiivia sen sijaan voi olla vaikeampi ymmärtää. Mitä hyötyä sinulle voi olla siitä, että koet olevasi viallinen, tai koet että sinulla ei ole oikeutta olla olemassa?

Olisiko niin, että pohjimmiltaan myös sisäinen tuhoaja pyrkii pitämään sinut turvassa? Sisäinen tuhoaja sanoo, että olet viallinen ja huonompi kuin toiset, ja että sinulla ei ole oikeutta olla olemassa siksi, että et tekisi mitään, mikä voisi saada toiset hylkäämään sinut.

Syömiskontrolloijan suurin pelko on kontrollin menettäminen. Myös kontrollin menettäminen voi sisäisen lannistajasi mielestä johtaa siihen, että sinut hylätään. Ehkä jo sen takia, että menetät kontrollin, tai siksi että sinusta tulee liian lihava, eikä sinua (syömiskontrolloijan mielestä) siksi voida hyväksyä ja pitää tarpeeksi hyvänä.

Eikö sisäisestä lannistajasta voi päästä eroon?

Jos sisäinen lannistaja on sisäänrakennettu aivoihin, tarkoittaako tämä, että siitä on mahdotonta päästä eroon?

Hyvä uutinen on, että se ei todellakaan tarkoita sitä!

Sisäisen lannistajan vallasta on mahdollista vapautua. Tämä perustuu aivojen plastisuuteen eli muovautuvuuteen.

Et voi päästä eroon kielteisestä vinoumasta etkä hyväksytyksi tulemisen tarpeesta, mutta voit muovata aivojasi sillä tavalla, että et suhtaudu itseesi enää niin kritisoivasti, tuomitsevasti ja lannistavasti.

Huono uutinen sinun mielestäsi saattaa olla, että aivojen muovaaminen vaatii sinulta säännöllistä, sitoutunutta työskentelyä. Tämä työskentely ei kuitenkaan vie välttämättä paljoa aikaa, ja se voi olla todella kivaa!

Näin voit vapautua sisäisestä lannistajasta

Nyt kun olet tutustunut sisäisen lannistajan tyyppeihin, kuinka monta niistä tunnistit omassa itsessäsi? Ei ole ollenkaan harvinaista, että ihmisellä on useampi tai jopa kaikki näistä tyypeistä. Osa tyypeistä voi olla sinulla voimakkaampia, osa heikompia.

Jo se, että tiedostat eri tyypit itsessäsi, auttaa sinua vapautumaan niiden vaikutusvallasta jonkin verran.

Jos haluat todella vapautua sisäisen lannistajasi ylivallasta, sinun täytyy muovata aivoistasi vähemmän kritisoivat ja tuomitsevat.

Se että sisäinen lannistajasi pelkää tai uskoo, että et ole riittävän hyvä sellaisena kuin olet, ei tarkoita, että tämä olisi totta. Se on vain uskomus, jonka olet saattanut sisäistää niin hyvin, että sisäisen lannistajan sanat tuntuvat sinusta tosilta. Toisin sanoen saatat uskoa olevasi riittämätön, vaikka et olekaan.

Ensimmäinen askel sisäisestä lannistajasta vapautumiseksi on tiedostaa, että sisäinen lannistaja on syntynyt uskomusten pohjalta. Uskomukset eivät ole totuus. Ne voivat tuntua tosilta, mutta ne eivät ole totuus. Sisäiseltä lannistajaltasi jää kokonaan huomaamatta kaikki se hyvä, mikä sinussa on.

Kun siis haluat vapautua sisäisen lannistajasi vallasta, tiedosta, että asiat joita sisäinen lannistajasi sanoo sinulle, ovat uskomuksia. Sinä voit itse valita, elätkö niiden uskomusten mukaan vai luotko tilalle toisenlaisia uskomuksia.

Kun olet päättänyt, että sinun ei tarvitse uskoa sisäistä lannistajaasi, voit kyseenalaistaa oman riittämättömyytesi ja alkaa etsiä todisteita siitä, että sinä olet riittävän hyvä sellaisena kuin olet.

Pystyäksesi näkemään omat hyvät puolesi ja vahvuutesi ja luottamaan itseesi sinun on opetettava aivosi siirtymään itsesi kritisoimisesta ja tuomitsemisesta näkemään itsessäsi oleva hyvä.

Yksi tieteellisesti toimivaksi todettu tapa vapautua itsekritiikistä/sisäisestä lannistajasta on itsemyötätunto.

Itsemyötätunto auttaa sinua siirtymään itsesi kritisoimisesta ja tuomitsemisesta itsesi tukemiseen. Tämä on valtavan iso muutos, joka saa sinut kokemaan itsesi ja koko elämän aivan uudella tavalla.

Osaatko edes kuvitella, miten elämäsi muuttuu, kun siirryt itsesi tuomitsemisesta ja kritisoimisesta suhtautumaan myötätunnolla omiin virheisiisi, puutteisiisi ja epäonnistumisiisi?

Osaatko kuvitella, millaista elämäsi on, kun tuet ja kannattelet itseäsi?

Huomaatko miten paljon energiaasi vapautuu paljon tärkeämpiin ja ihanampiin asioihin, kun vapaudut itsekritiikistä ja alat sen sijaan kokea syvällä sisälläsi, että olet riittävä sellaisena kuin olet?

Kehittämäni Itsensä rakastamisen taika -menetelmä auttaa sinua siirtymään itsesi kritisoimisesta ja lannistamisesta itsemyötätuntoon.

Lukuisten tutkimusten mukaan itsemyötätunto lisää sinnikkyyttä ja lannistumattomuutta, joten kuvittele miten elämäsi muuttuu, kun vapaudut sisäisen lannistajasi ylivallasta ja sinusta tulee lannistumaton?

Aloita Itsensä rakastamisen taika -matkasi tilaamalla ilmainen Itsemyötätuntoharjoitus!

Lisää aiheesta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *