Onnellinen negatiivisesta mielestä huolimatta

Luulin pitkään, että se johtuu vaikeista kokemuksistani. Siis se, että minulla on negatiivinen mieli.

Siis se, että minulla on negatiivinen mieli.

Luulin sen johtuvan siitä, että koulussa ainoat kaverini kääntyivät minua vastaan ja alkoivat yhdessä kiusata minua.

Siitä että masennuin vakavasti 15-vuotiaana.

Luulin sen johtuvan paniikkihäiriöstä. Traumaattisista kokemuksista. Sosiaalisista peloista. Uupumuksesta, opintojen keskeytymisestä ja työttömyydestä. Siitä että yli kolmekymppisenä minulla ei ollut hyödyllistä koulutusta, enkä ollut vielä päässyt työelämään.

Jo parikymppisenä aloin ymmärtää mielen voiman törmätessäni positiiviseen ajatteluun ja siihen, miten luomme elämäämme ajatuksillamme.

Osittain positiivisesta ajattelusta lukeminen auttoi.

Toisaalta se sai minut kuitenkin asettamaan itselleni liian kovia vaatimuksia, koska lukemani kirjat antoivat viestin, että luodakseni unelmani todeksi minulla ei saisi olla yhtään negatiivista ajatusta tai tunnetta.

Ponnistelin pitkään muuttaakseni kaikki ajatukset ja tunteet positiivisiksi. Jossain vaiheessa luovutin, koska tajusin sen olevan turhaa.

Tajusin, että tunsin itseni turhaan epäonnistuneeksi siitä, että minulla edelleen oli negatiivisia ajatuksia ja tunteita, koska negatiivisuudestani huolimatta unelmani alkoivat tulla todeksi.

Olen vastustanut yltiöpäistä positiivista ajattelua vuosikausia.

On epäinhimillistä vaatia ketään ajattelemaan ja tuntemaan positiivisesti 24/7. Sellainen määrä positiivista ajattelua ei ole mahdollista ihmisaivoille.

Kuulostaa ehkä rajulta väitteeltä, mutta törmäsin kesällä tieteellisiin kirjoihin, jotka vahvistavat monta asiaa, jotka olen huomannut todeksi työskennellessäni itseni ja asiakkaiden kanssa.

Kaikkein mielenkiintoisinta tällä hetkellä on oppia asioita aivojen näkökulmasta. Innostuin asiasta niin paljon, että aloitin viime viikolla Positive neuroplasticity -koulutuksen, jossa opin, mitä onnellisuus vaatii aivon kannalta.

Olet saattanut huomata tämän jo omassakin elämässäsi, mutta aivoissasi vallitsee kielteinen vinouma.

Se tarkoittaa, että aivot muistavat negatiiviset kokemukset monta kertaa paremmin kuin positiiviset, ja jäävät kiinni negatiivisiin asioihin ja kokemukseen ja ohittavat positiiviset lähes kokonaan, ellei ihminen tietoisesti vaali niitä.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että negatiiviset kokemukset painuvat helpommin alitajuntaan ja alkavat ohjata ajatuksia, tunteita ja tekoja automaatiolla.

Vaikka positiivisia kokemuksia olisi enemmän kuin negatiivisia, negatiivisia kertyy silti alitajuntaan nopeammin kuin positiivisia.

Lisäksi aivot toimivat luontaisesti puolet ajasta automaatiomoodissa, johon liittyy negatiivisia ajatuksia ja uhkakuvia.

Vaarojen huomaaminen on auttanut pysymään hengissä silloin, kun nykyihmisen aivot ovat muotoutuneet.

Ei siis ihme, jos et pysty ajattelemaan ja tuntemaan positiivisesti 24/7! Lähtökohtaisesti sellainen on vastoin aivojesi rakennetta.

Nykyään kuitenkin tiedetään aivoista niiden hämmästyttävä kyky muokkautua koko ajan läpi elämän.

Jokainen ajatus, tunne ja kokemus synnyttää yhteyden aivojen hermosolujen välille.

Tavallisesti positiiviset kokemukset synnyttävät vain väliaikaisen yhteyden hermosolujen välille, mutta on tapoja luoda näistä yhteyksistä pysyviä.

Silloin esimerkiksi onnellisuudesta, ilosta, luottamuksesta tai sisäisestä rauhasta voi tulla pysyvä osa elämää.

Avainsanoja ovat säännönmukaisuus ja harjoittelu. Uudet yhteydet eivät synny aivoihisi itsestään.

Alkaessani lukea aivojuttuja ymmärsin, miksi asiakkaani, jotka kuuntelevat paljon visualisointi- ja tunnetyöskentelyäänitteitäni, raportoivat, että heillä on hyvä olo omassa itsessään, ja että heillä on koko ajan hyvä olla.

Se johtuu siitä, että äänitteissäni yhdistyy kolme asiaa, jotka tukevat uusien yhteyksien syntymistä hermosolujen välille ja auttavat yhteyksiä muodostumaan pysyviksi.

Ensimmäinen syy, miksi äänitteeni auttavat luomaan kestäviä positiivisia olotiloja on se, että niiden alussa keskitytään aina läsnäoloon.

Huomasin jossain vaiheessa, että läsnäolo tuntuu todella hyvältä, ja otin sen osaksi jokaista visualisointi- ja tunnetyöskentelyäänitettäni.

Nyt tiedän, että tietoinen läsnäolo blokkaa aivoissa alueita, jotka tuottavat negatiivisuutta.

Keskittyminen tietoiseen läsnäoloon visualisoinnin tai tunnetyöskentelyn alussa lisää siis jo itsessään positiivista ja hyvää oloa.

Toinen syy, miksi iäänitteeni toimivat, on se, että mielikuvien tasolla tapahtuvan työskentelyn lisäksi niissä keskitytään tietoisesti luomaan positiivisia ja ihania tunteita kuten syvää ja puhdasta elämäniloa, voimaa ja onnellisuutta.

Tunteiden avulla uudet yhteydet hermosolujen välillä muodostuvat nopeammin pysyviksi, kuin pelkästään ajatusten ja mielikuvien tasolla tapahtuvassa työskentelyssä.

Kolmas syy on toisto. Kehotan asiakkaitani kuuntelemaan vartin pituisia äänitteitä joka päivä, kunnes he tuntevat syvästi koko olemuksessaan, että äänitteissä puhutut asiat ovat totta.

Haluatko kokeilla itse? Tilaa ilmainen Itsemyötätunto-äänite!

Tutustu myös muihin tunnetyöskentely-äänitteisiini.

Lue lisää:

8 tapaa joilla aivoissasi vallitseva kielteinen vinouma estää sinua olemasta onnellinen
Hyviin kokemuksiin uppoutuminen tekee aivoistasi positiivisemmat
Syvä ja kestävä onnellisuus syntyy näiden kahden asian tasapainosta
5 syytä miksi itsensä rakastaminen parantaa elämänlaatua enemmän kuin mikään muu
Et pysty luomaan unelmiesi elämää, jos et rakasta ja arvosta itseäsi

3 thoughts on “Onnellinen negatiivisesta mielestä huolimatta

  1. Hei,
    ja kiitos ihanista, kannustavista sekä voimaannuttavista viesteistä/tiedoista.
    Upeaa tuo sinun positiivisuus. Mahtavaa tuo kaiken yli pääseminen. Olet aina tuhat kertaa parempi kuin ystävät jotka jättivät.
    Aina kun näen sinulta tulleen viestin, niin tulen jo silloin hyvälle tuulelle. Näen ja koen positiivisuuden aallon tulevan yhtä varmasti kuin syksy seuraa kesää.
    Kiitos kun olet olemassa!

  2. Kiitos Sirpa❤ tämän takia teen tätä, ja on ihanaa löytää ne oikeat ihmiset, joiden kanssa kulkea tätä matkaa❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *