Stressinhallintaa korona-aikana

Viime viikolla tulleet koronavirukseen liittyvät rajoitukset koettelevat meitä monella tapaa. Tässä postauksessa käyn läpi kaksi asiaa, jotka tehostavat stressinhallintaa tänä haastavana aikana ja tekevät korona-ajasta mahdollisimman mukavan.

Viime viikolla moni sai huomata koronan aiheuttaneen omaan arkeensa hyvin odottamattomia muutoksia.

Moni tekee tällä hetkellä etätöitä, ja monet harrastus- ja kulttuurimahdollisuudet on peruttu, ja sosiaalisia tilanteita on rajoitettu monella tapaa, mikä tekee tästä ajasta todella erikoisen.

Miten koronan synnyttämä tilanne vaikuttaa stressinhallintaan?

Voi olla, että sinulla on ollut stressitaso korkealla muutenkin. Nyt koronan aiheuttamat muutokset voivat aiheuttaa vielä paljon lisästressiä.

Saatat olla siirtynyt etätöihin, ja siihen liittyvät tekniset asiat voivat synnyttää stressiä. Jos lapsesi ovat siirtyneet opiskelemaan etänä, se aiheuttaa uusia järjestelyjä.

Asiaa hankalaoittaa se, että monet stressinhallintakeinot kuten liikuntamahdollisuudet eivät ole käytettävissä. Itse olen käynyt vähintään kolme kertaa viikossa lentopallossa ja sählyssä, ja ne ovat olleet tärkeä osa stressinhallintaani.

Metsässä kävely on hyvää stressinhallintaa korona-aikana
Metsässä kävely on hyvää stressinhallintaa korona-aikana

Käyn myös usein kävelemässä metsässä, ja metsä vähentää stressiä, niin kuin monet tutkimuksetkin nykyään kertovat. En saa kuitenkaan päätäni tyhjennettyä metsässä samalla tavalla kuin pallopeleissä. Joudun todella käyttämään luovuuttani keksiäkseni tilalle jotain yhtä kivaa ja liikunnallista.

Lisäksi, kun perheenjäsenet viettävät yhtäkkiä paljon aikaa pienessä tilassa, stressaantuneena, saattaa tulla tavallista enemmän konflikteja ja riitoja.

Selvitäksesi tästä uudesta tilanteesta ensimmäiseksi teet tietysti kaiken mitä sinun tarvitsee tehdä käytännön tasolla saadaksesi hommat toimimaan. Järjestät etätyöt, kehität lapsille tekemistä, jne.

Miten paljon kannattaa seurata uutisia ja somea koronaan liittyen

On ihan hyvä pysyä suunnilleen ajan tasalla siinä, missä mennään. Ei kannata kuitenkaan käyttää kauheasti aikaa tilanteen seuraamiseen, eikä ainakaan jäädä vellomaan siihen.

Kannattaa sen sijaan antaa itsellesi aikaa käsitellä kaikki korona aiheuttamat tunteet, kun huoli, ahdistus, pelko, ärsytys, voimattomuus jne.

Riippumatta siitä, mitä toiset sanovat, sinulla on lupa kaikkiin tunteisiin, jotka tämä tilanne nostaa pintaan.

Käsittele epämukavat ja vaikeat tunteet itsellesi sopivalla tavalla. Kirjoita, puhu puolisen tai ystävien kanssa. Anna myös itsesi tuntea tunteet kehossasi.

Tunteiden kohtaaminen auttaa mielialaasi pysymään parempana. Jos tunteet jäävät käsittelemättä, ne vievät taustalla voimiasi, joita tarvitset tämän tilanteen läpi kulkemiseen.

Mitä tehdä kaikella tällä ajalla?

Vaikka moni jatkuvasti toivookin lisää aikaa, saattaakin ahdistaa, kun aikaa tulee yhtäkkiä näin odottamattomalla tavalla. Varsinkin, jos et pääse koronan takia aktiviteetteihin, joista nautit.

Ajattele, että tämä yllättävä lisäaika on lahja.

Jos et pysähdy miettimään, mitä teet tällä lahjalla, se kuluu helposti hukkaan somessa tai muissa vähemmän mielekkäissä aktiviteeteissa, joista et saa syvää iloa.

Käytä tämä aika jompaan kumpaan tai molempiin näistä:

1) Hyvinvoinnin edistäminen

2) Sinulle merkityksellisten asioiden eteenpäin vieminen

Stressinhallinnan kannalta kannattaa käyttää tämä aika perusasioista huolehtimiseen. Panosta siihen, että syöt hyvää ja ravitsevaa ruokaa ja liikut riittävästi, vaikka kotitreeneillä tai ulkona.

Kolmas asia, johon sinulla on nyt todella mahdollisuus panostaa, on lepo.

Anna itsesi levätä!

Jos käyt ylikierroksilla, ei ole välttämättä helppo pysähtyä yhtäkkiä kuin seinään. Voit alkaa rauhoittaa ylikierroksia pikkuhiljaa.

Kun kehosi ja mielesi käy ylikierroksilla, kehon rauhoittumisjärjestelmä, parasympaattinen hermosto, kaipaa aktivointia ja vahvistusta.

3 helppoa tapaa rauhoittaa ylikierroksia

1) Syvähengitys. Ala syventää hengitystä pikkuhiljaa, aluksi vaikka teemukin ääressä.

2) Syvärentoutuminen. Tehosta rentoutumista jännittämällä ensin kehoa ja antamalla sitten lihasten rentoutua.

3) Itsemyötätunto. Voi kuulostaa hassulta, mutta tilanteeseen suhtautuminen itsemyötätunnolla todella rauhoittaa ylikierroksia. Itsemyötätunto aktivoi parasympaattista hermostoa ja vahvistaa siten kehon rauhoittumisjärjestelmää.

Jos haluat oppia lisää itsemyötätunnosta, tilaa ilmainen Itsemyötätuntoharjoitus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *